Nowe Lawenda 12 ml

Lawenda 12 ml

New product

LAWENDA – Naturalny olejek eteryczny

Łacińska nazwa: Lavandula officinalis L. angustifolia

Destylowana część roślin: Kwiat

Pochodzenie: Francja

6,50 zł

Dodaj do listy życzeń

LAWENDA – Naturalny olejek eteryczny

PRZEWODNIK PO OLEJKU

Nazwa rośliny pochodzi z łacińskiego lavare i oznacza „myć”, co już bardzo dużo mówi o zastosowaniu lawendy w historii. Zawarty w niej olejek eteryczny o właściwościach dezynfekujących używany był zawsze jako środek czyszczący, antybakteryjny i konserwujący. Lawenda rośnie przede wszystkim w basenie morza Śródziemnomorskiego. Jest rośliną wieloletnią o wąskich, długich i srebrzysto zielonych liściach, kwiaty zaś- od koloru różowego do ciemno niebieskiego.

Półkrzew tworzący zwartej kępy, osiągającym od 50 do 90 cm wysokości.

Olejek eteryczny wydobywa się z kwiatów, na drodze destylacji z parą wodną. Otrzymany produkt ma bardzo intensywny zapach. Jest to olejek eteryczny o wielu substancjach aktywnych. A jego największą zaletą jest zdolność odbudowy równowagi wszystkich układów w organizmie.

Olejek lawendowy to z pewnością najważniejszy olejek będący częścią zestawu podróżnego lub domowej apteczki. Przy zmęczeniu lub zestresowaniu, rozluźni cię. Jeśli jesteś przygnębiony, poprawi ci nastrój. Jeśli jesteś rozłoszczony i podskoczyło ci ciśnienie, uspokoi cię.

Doskonale sprawdza się w mieszkaniach, ponieważ można go używać jako modyfikatora, jako nuty środkowej, a nawet do tuszowania zapachu pewnych olejków, które chcesz dodać do mieszanki ze względu na ich właściwości lecznicze, a posiadają one nieprzyjemny zapach.

Z uwagi na swoje właściwości lawenda skutecznie łagodzi temperaturę ciała.

Lawenda jest z jednych z najcenniejszych w aromaterapii olejkiem eteryczny o wielu różnorodnych właściwościach terapeutycznych.

Stosowanie na skórę (kąpiele, zimne okłady, masaż): poparzenia pierwszego stopnia, napięcie i bóle mięśni, oparzenia słoneczne, skurcze mięśni, choroby skóry, odleżyny, nadciśnienie tętnicze, infekcje, którym towarzyszy wydzielanie śluzu (ostre zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha, zapalenie górnych dróg oddechowych, zapalenie zatok), kołatanie serca

Stosowanie drogą oddechową (wąchanie, inhalacje, dyfuzja): pobudliwość, niepokój, rozemocjonowanie, nadciśnienie tętnicze, infekcje, którym towarzyszy wydzielanie śluzu (ostre zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha, zapalenie górnych dróg oddechowych, zapalenie zatok), nerwowość, kołatanie serca, wahania nastroju, stres, napięcie psychiczne.

KORZYŚCI DLA SKÓRY

Poparzenia pierwszego stopienia bez ran otwartych, oparzenia słoneczne, zapalenie skóry, odleżyny, choroby skóry, grzybica, świąd: rozcieńczyć kilka kropel lawendowego olejku eterycznego w olejku roślinnym i nałożyć na leczony obszar skóry.


KORZYŚCI DLA UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO I UKŁADU KRĄŻENIA

Nadciśnienie tętnicze, kołatanie serca: olejek lawendowy może być wdychany przez cały dzień. Można nałożyć niewielką ilość olejku lawendowego na nadgarstkach lub oddychać miarowo tuż nad otwartą buteleczką. Olejek można również rozcieńczyć w olejku roślinnym i masować splot trzewny, kręgosłup i podeszwy stóp.


KORZYŚCI DLA UKŁADU ODDECHOWEGO ORAZ OTORYNOLARYNGOLOGICZNEGO

Zapalenie oskrzeli, zapalenie krtani, zapalenie ucha, zapalenie górnych dróg oddechowych, zapalenie zatok: olejek lawendowy można używać poprzez inhalację, wdychanie lub dyfuzję. Należy rozcieńczyć go w olejku roślinnym a następnie masować klatkę piersiową, podeszwy stóp oraz kręgosłup.
KORZYŚCI DLA MIĘŚNI I STAWÓW

Bóle mięśni, skurcze, przykurcze : rozcieńczyć kilka kropel lawendowego olejku eterycznego w olejku roślinnym i masować dany obszar skóry.


INNE KORZYŚCI

Migrena, bóle głowy związane z napięciem nerwowym: rozcieńczyć w olejku roślinnym i masować dany obszar skóry (kark, skronie).
Sposoby stosowania olejku eterycznego z lawendy – SAMOPOCZUCIE

Pobudliwość, niepokój, rozemocjonowanie, drażliwość, stres, wahania nastroju, napięcie psychiczne: olejek lawendowy można używać poprzez inhalację, wdychanie lub dyfuzję.
Sposoby stosowania olejku eterycznego z lawendy – URODA

podrażnienia skóry: rozcieńczyć olejek eteryczny w olejku roślinnym, a następnie nałożyć na dany obszar skóry.
Zastosowania kosmetyczne:

Lawenda działa relaksacyjnie, zwiększa elastyczność tkanek, pomaga zabliźnić się raną oraz zregenerować komórki, odżywia zmęczoną skórę oraz poprawia kondycję skóry wrażliwej i alergicznej.
Olejek nadaje się do zabiegów antycellulitowych, ponieważ stymuluje rozwój komórek oraz pomaga usunąć nadmiar tłuszczu
Olejek jest zalecany do skóry trądzikowej, tłustej i ze skłonnością do łupieżu.
Wykazuje również dobre rezultaty w problemach z łysieniem, spowodowanych stresem.
Mieszanki na bazie olejku eterycznego z lawendy:

Z olejkiem eterycznym z drzewa herbacianego - przy chorobach skóry.
Z olejkami eterycznymi z majeranku, drzewo różane, petitgrain - dla odprężenia.
Z olejkami eterycznymi z cytryny, bergamotki, pomarańczy, mandarynki – przez dyfuzję.


OSTRZEŻENIE

Niniejsze informacje nie stanowią podręcznika użytkowania ani punktu odniesienia i nie mogą zastąpić doświadczenia oraz wiedzy eksperta. Właściwości, wskazania, sposoby zastosowania oraz przepisy lub wskazówki pochodzą z profesjonalnych lub jawnych opracowań ze stron internetowych dotyczących aromaterapii i potwierdzonych przez obserwacje w środowisku naukowym. Informacje te zamieszone są w celach informacyjnych i w żadnym wypadku nie stanowią danych medycznych ani nie pociągają nas do odpowiedzialności. Przy wszelkim stosowaniu olejków eterycznych oraz w przypadku ciężkich lub chronicznych chorób, jednoczesnego leczenia, alergii, u małych dzieci, osób starszych lub kobiet w ciąży należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed każdym użyciem olejku eterycznego.

UWAGA ! ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Lawendowy olejek eteryczny może być stosowany przez ciężarne od piątego miesiąca ciąży oraz przez dzieci powyżej 6 roku życia, ale jedynie w przypadku niewielkiej zawartości kamfory (mniej niż 5 %). Olejek eteryczny z lawendy bogaty w kamforę (ponad 8%) może mieć działanie neurotoksyczne w przypadku zbyt częstego stosowanie lub stosowania przez długie okresy. Olejek nie może być używany przez dzieci oraz osoby cierpiące na padaczką.

Olejek lawendowy nie jest zalecany w przypadku poważnych problemów sercowo-naczyniowych. Osoby z astmą powinny skonsultować się z lekarzem przed użyciem.

Napisz recenzję

Lawenda 12 ml

Lawenda 12 ml

LAWENDA – Naturalny olejek eteryczny

Łacińska nazwa: Lavandula officinalis L. angustifolia

Destylowana część roślin: Kwiat

Pochodzenie: Francja

Podobne produkty