Olej parafinowy 1L

New product

Olej parafinowy - bezbarwna, bezwonna postać ciekłej parafiny. Jest mieszaniną alkanów, powstaje w wyniku destylacji ropy naftowej. Nie miesza się z wodą i etanolem, rozpuszcza się w terpentynie i eterze.

23,90 zł

Dodaj do listy życzeń

Zastosowanie oleju parafinowego.
Masowo stosowany w produkcji maści ochronnych w przemyśle farmaceutycznym. W przemyśle spożywczym stosowany do przedłużenia przydatności spożycia produktu. Olej parafinowy jest wykorzystywany w branży kosmetycznej. Jest częstym składnikiem mleczek do ciała, balsamów, kremów.

Pielęgnacja skóry olejem parafinowym.
W kosmetyce jest zaliczany do grupy emolientów (substancji natłuszczających). Olej parafinowy ma właściwości nawilżające i regenerujące, przez co jest stosowany w salonach odnowy biologicznej i salonach kosmetycznych. Najbardziej powszechne są zabiegi regenerujące dłonie i stopy, gdzie skóra wymaga wzmożonej i odpowiedniej pielęgnacji.
Stosowanie oleju parafinowego w postaci czystej bezpośrednio na skórę może powodować zaburzenia funkcji barierowych naskórka. Najczęściej olej jest mieszany z innymi substancjami odżywczymi i dopiero aplikowany na ciało. Stosowanie substancji parafinowych nie jest zalecany przy cerze problematycznej, z tendencją do wydzielania nadmiernego sebum, ponieważ parafina sprzyja powstawaniu zaskórników. Przeciwwskazaniem do stosowania parafiny są następujące schorzenia: gruźlica, żylaki, ostre stany zapalne, miażdżyca i nadciśnienie, osteoporoza, nowotwory i choroby skóry.


Kąpiele parafinowe.
Kąpiele i zabiegi parafinowe są wskazane przy przewlekłych chorobach małych stawów: rąk i stóp, urazach więzadeł, przykurczach, przy zrostach pooperacyjnych i bliznach. W ośrodkach leczniczych wykonywane są okłady parafinowe na okolice barków, kręgosłupa, stawów łokciowych i kolanowych, ze względu na właściwości niwelujące bóle stawów. Kąpiele działają, także odżywczo i upiększająco na ciało, nadają skórze elastyczność i optymalne nawilżenie. Skóra staje się delikatna i miękka.

Napisz recenzję

Olej parafinowy 1L

Olej parafinowy 1L

Olej parafinowy - bezbarwna, bezwonna postać ciekłej parafiny. Jest mieszaniną alkanów, powstaje w wyniku destylacji ropy naftowej. Nie miesza się z wodą i etanolem, rozpuszcza się w terpentynie i eterze.