Chlorek sodu

Chlorek sodu to inaczej sól sodowa kwasu chlorowodorowego o wzorze NaCl. Nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i sodu. Odczynnik chemiczny, który jest powszechnie znany jako składnik soli kuchennej. Chlorek sodu to biały proszek o słonym smaku, który ma szereg zastosowań.
Gatunek: czysty min. 99-5% - 100,5%

Chlorek sodu – zastosowanie

Chlorek sodu jest wykorzystywany w przemyśle chemicznym, szklarskim oraz farmaceutycznym np. w preparatach do płukania błony śluzowej. W medycynie i farmacji ceniony za udział w procesie elektrolizy. Najbardziej znanym preparatem na bazie chlorku sodu jest sól fizjologiczna, do nabycia w każdej aptece. W okresie zimowym jest wykorzystywany do odlodzenia dróg i chodników oraz spektroskopii i chłodnictwie.
Ze względu na słony smak, chlorek sodu jest masowo stosowany w przemyśle spożywczym do poprawy smaku oraz wzmocnienia aromatu. W przemyśle pełni, także rolę konserwującą, przy produkcji produktów mięsnych. Przy produkcji masowej do chlorku sodu dodawany jest jod, co skutkuje powstaniem soli jodowanej.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji

Chlorek sodu

Polub nas

Zostań fanem naszej strony na facebook`u i odbierz 5% zniżkę!

  • przelewy24