Informacja

Producenci

Promocje

Brak promowanych produktów w tym momencie.

Dostawcy

Jod krystaliczny + Jodek potasu - Jak zrobić płyn Lugola w domu ?

Jod krystaliczny + Jodek potasu - Jak zrobić płyn Lugola w domu ?

Do przygotowania potrzebne są jedynie trzy składniki: jodek potasu ( biały proszek ), jod krystaliczny ( czarny proszek ) i woda destylowana, którą można kupić w aptece, na stacjach paliw oraz w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

Sposób przygotowania. 100 g wody destylowanej ( 1 szklanka wody ma 240 g ), 10 g jodku potasu i 5 g jodu krystalicznego, który odpowiada za barwę, zapach i charakterystyczny smak płynu Lugola. Podane proporcję poszczególnych składników dają podstawowy roztwór 5 %.

Do wody dodajemy jodek potasu ( biały ), który mieszamy z wodą i ostawiamy na godzinę. Po godzinie dodajemy jod krystaliczny ( czarny ), mieszamy. Odstawiamy roztwór na 12 godzin, ale co najmniej trzy razy należy wstrząsnąć roztworem, w celu dokładnego wymieszania się składników.

1 kropla płyny Lugola zawiera ok. pół miligrama jodu (roztwór 1 % ). Powinno się zaczynać od bardzo małych dawek oraz wykluczyć reakcję alergiczne na jod ( 1 na 100.000 osób ma alergię na jod ).

Objawy przedawkowanie: Metaliczny posmak w ustach oraz ciemniejszy kolor języka.

Zalecane dawki jodu są dość małe, jednak nie należy bez wiedzy medycznej dość drastycznie ich zawyżać.