Informacja

Producenci

Promocje

Brak promowanych produktów w tym momencie.

Dostawcy

Ksylitol - właściwości lecznicze ksylitolu.

Ksylitol - właściwości lecznicze ksylitolu.

Właściwości lecznicze ksylitolu.

Cukier brzozowy wytwarza odczyn zasadowy, dlatego jest zalecany przy:

- infekcjach górnych dróg oddechowych: gardła, nosa, zatok.

- schorzeniach ucha środkowego, zwłaszcza zapalenia, któremu towarzyszy okropny ból.

- chroni zęby przed próchnicą, likwiduje niewielkie ubytki, wzmacnia szkliwo oraz przeciwdziała paradontozie.

- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych i likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
- zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, co przywraca odpowiednią mineralizację kości ( wskazany w leczeniu osteoporozy ).

- ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny, czyli nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym tylko metabolizuje się w komórkach, co alkalizuje ( neutralizuje kwaśny odczyn i przekształca je na związki zasadowe ) tkanki i narządy.

- opóźnia proces starzenia się organizmu.

- posiada czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny w porównaniu do tradycyjnego cukru.

- jest absorbowany i przetwarzany powoli, co wpływa na niski poziom wydzielania insuliny przed trzustkę.

- nie fermentuje w przewodzie pokarmowy jak pozostałe cukry i posiada silne właściwości bakteriobójcze.

- wskazany przy otyłości, cukrzycy, osteoporozie, przeziębieniach oraz zwalczaniu próchnicy.

Dawkowanie ksylitolu.

Organ doradczy Światowej Organizacji Zdrowia i FAO potwierdzili, że ksylitol jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Osobom zaczynającym stosowanie ksylitolu zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki jednorazowo, co można później zwiększyć. Przyjmowane od razu dużej ilości cukru brzozowego jak udowodnili fińscy naukowcy może wywołać efekt przeczyszczający.

Pasta do zębów z sodą, ksylitolem i olejem kokosowym.

Olej kokosowy nada przyjemny smak i zapach oraz zadba o naszą jamę ustną. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczno oraz skutecznie zwalcza szczepy drożdżaka Candida albicans i Streptococcus mutant, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Olej kokosowy chroni dziąsła i eliminuje ich krwawienie.

Ksylitol poza słodkim smakiem ma działanie antypróchnicze oraz wzmacnia mineralizację szkliwa. Skutecznie likwiduje żółtą płytkę nazębną i hamuje proces fermentacji.

Soda oczyszczona zabezpieczy szkliwo przed działaniem szkodliwych substancji oraz ograniczy rozwój bakterii. W sposób łagodny oczyszcza, nie niszcząc szkliwa i pochłania nieprzyjemny zapach, przedłużając świeżość jamy ustnej.

Sposób przygotowanie.

6 łyżek oleju kokosowego, 6 łyżek sody oczyszczonej, 2 łyżki ksylitolu. Składniki dokładnie wymieszać w naczyniu. Przygotowaną pastę może stosować każdy w codziennej pielęgnacji jamy ustnej.

Zalety domowej pasty.

  1. Nie zawiera sztucznych substancji, ani SLS-u.
  2. Nie zawiera szkodliwego dla organizmu fluoru.
  3. Bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.
  4. Nie traci wartości odżywczych dzięki wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych.
  5. Piękny zapach i słodki smak.

Przepisy z wykorzystaniem ksylitolu.

Cukier brzozowy coraz częściej zastępuje szkodliwą dla naszego organizmu sacharozę. Ksylitol doskonale sprawdza się podczas gotowania i pieczenia, nie musimy jedynie ograniczać się do słodzenia kawy lub herbaty, ale wykorzystywać go do przyrządzania potraw i wypieków. Oto jeden z pomysłów kulinarnych…

Ciasto marchewkowe z ksylitolem i kaszą gryczaną.

Składniki:

4 jaja, 1,5 szkl. ksylitolu, 1 szkl. oleju, 2 szkl. marchewki startej na drobnych oczkach, 2 szkl. mąki gryczanej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamony, 0,5 szkl. dowolnych bakalii np. rodzynki, migdały, olejek waniliowy.

Przygotowanie:

Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, potem odcedzić. Jajka ubić z ksylitolem, dodać olej i wymieszać. Marchew, mąkę, sodę, cynamon, olejek waniliowy i bakalie połączyć i następnie dodać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać. Blachę 20 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i równomiernie rozłożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 C° i włożyć ciasto. Piec ok. 1 godziny, po 40 minutach warto jest ukuć ciasto patyczkiem, sprawdzając czy jest upieczone.