Informacja

Producenci

Promocje

Brak promowanych produktów w tym momencie.

Dostawcy

Olej Kokosowy - właściwości i zastosowanie.

Olej Kokosowy - właściwości i zastosowanie.

Właściwości oleju kokosowego oraz jego wszechstronne działanie na zdrowie i urodę całego organizmu są znane od lat, jednak dopiero od niedawna olej kokosowy znalazł się w naszych domach i codziennej diecie. Olej kokosowy w sposób delikatny zatroszczy się, także o piękny i zdrowy wygląd skóry. Jego nadzwyczaj intensywne właściwości nawilżające pomagają odzyskać blask skórze. Moc oleju kokosowego jest ukryta w jego pozyskiwaniu- tłoczeniu na zimno i nierafinowaniu. Tylko taki olej kokosowy ma cudowne działanie na cały organizm (zapobieganie stanom chorobowym, bądź ich niwelowanie).

Olej kokosowy na odporność organizmu.

Każdy z nas powinien w okresie jesiennym zadbać o wzmocnienie układu immunologicznego. Doskonałym produktem jest olej kokosowy, zawierzy w nim kwas laurynowy poprawia wydolność całego organizmu i wzmacnia odporność na infekcję, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Ponadto, olej posiada kwas mirystanowy, sterynowy, kaprylowy i palmitynowy, działające przeciwzapalnie i przeciwdrożdżakowo.

Olej kokosowy w cukrzycy.

Tłuszcz kokosowy reguluje poziom cukru we krwi, poprzez usprawnienie wydzielania insuliny. Cukrzycy dość często towarzyszy nadmierny wzrost wagi i przyrost tkanki tłuszczowej. Olej może w dużym stopniu ograniczyć przyrost wagi i unormować wahania poziomu cukru we krwi.  Minimalne ilości kwasów nienasyconych: oleinowy, linolowy, linoleinowy są dobrym dodatkiem w diecie diabetyków.

Olej kokosowy na odchudzanie.

Olej jest tłuszczem, który pomaga zredukować wagę. Zawarte trójglicerydy średniołańcuchowe tzw. MCT są wyjątkowymi tłuszczami, które są metabolizowane przez organizm inaczej niż pozostałe tłuszcze. Jednym słowem, nie zostają „w boczkach”. Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym są bardzo szybko wykorzystane do produkcji energii, co w rezultacie przyśpiesza tempo przemiany materii. Spożywany w codziennej diecie olej kokosowy w odpowiedniej ilości spala szybciej kalorie, zaspokaja głód, zapobiegając przejadaniu i podjadaniu między posiłkami. Zalecany jest zwłaszcza osobom z najniebezpieczniejszą formą otyłości- otyłością brzuszną. Dzienne zapotrzebowanie oleju kokosowego to dwie łyżki, ok. 30 ml.

Olej kokosowy, a układ krwionośny.

Prowadzone badania nad działaniem oleju kokosowego oraz smagło owocu kokosa wykazały, że ma on znaczny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, w tym serca. Olej kokosowy stosowany co, najmniej trzy razy w tygodniu w posiłkach poprawia poziom „dobrego” cholesterolu we krwi, przy jednoczesnym obniżeniu „złego” i szkodliwego cholesterolu. Tym samym obniża ryzyko rozwoju miażdżycy, prowadzącej do zawału i udaru mózgu oraz chorób serce. W efekcie dba, także o prawidłowe ciśnienie tętnicze i chroni przed rozwojem, jakże niebezpiecznego i coraz częściej występującego nadciśnienia tętniczego.

Olej kokosowy w kosmetyce.

Zabiegi kosmetyczne z udziałem oleju kokosowego są masowo stosowane w specjalistycznych gabinetach oraz w domach. Olej kokosowy ma działanie nawilżające i jest najczęściej wykorzystywany w postaci balsamu do ciała. Olej zadba także o włosy: nawilża, wzmacnia oraz zapobiega wypadaniu włosów i rozdwajaniu końcówek.

Zabiegi i maseczki z wykorzystaniem oleju kokosowego opóźniają powstawanie zmarszczek poprzez doskonałe nawilżenie i wygładzenie naskórka. Natłuszczające właściwości oleju są bardzo przydane przy problemach z szorstkością skóry, zwłaszcza rąk.

Olej kokosowy w kuchni.

Olej kokosowy ma wiele zastosowań w przygotowaniu posiłków, zarówno orientalnych jak i tradycyjnych. Nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia, grillowania i smażenia. Olej kokosowy jest wydajnym tłuszczem, który bardzo dobrze znosi wysokie temperatury. Jego bogaty skład sprawia, że coraz częściej wykorzystuje się go do smażenia zamiast oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Jest idealnym zamiennikiem tłuszczy zwierzęcych w kuchni wegetariańskiej oraz stosowany w dietach odchudzających.

Bardzo cenioną właściwością oleju kokosowego jest jego długi okres przechowywania, bez możliwości jełczenia w porównaniu do pozostałych tłuszczy. Olej kokosowy powinien być przechowywany w szafce, aby nie był narażony na bezpośredni dostęp światła.

Może być wykorzystywany także na zimno np. do smarowanie pieczywa zamiast masła, bądź być elementem deserów, a nawet koktajli.