Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
New product
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Tauryna 500g
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anulować
- Największe stężenie tauryny występuje w rozwijającym się mózgu, które po jego zakończeniu drastycznie spada.
- Usprawnia pracę wątroby. W wątrobie tworzą się sole kwasów żółciowych (kwas taurochenodeoksycholowy i taurocholowy), co zwiększa rozpuszczalność kwasów żółciowych i znacznie ułatwia rozkładanie i wydalenie tłuszczów. Tauryna odpowiada za sprzęganie kwasów żółciowych.
- Pełni rolę neuroprzekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym, usprawnianie metabolizm komórek glejowych oraz neuronów. Poprawia funkcje poznawcze i usprawnia zapamiętywanie, pomocne w uczeniu.
- Pomaga transportować kreatynę do mięśni oraz przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku.
- Osobom prowadzącym intensywny tryb życia np. sportowcy.
- Seniorom oraz osobom po pięć dziesiątym roku życia, ze względu na niemożność wytworzenia tauryny w skutek starzenia się organizmu.
- Borykającym się z nadmiernym wypadaniem włosów; tauryna hamuje wypadanie i odbudowuje ich strukturę.
- Wegetarianom oraz weganom, ze względu na dietę, którą może przyczyniać się do niedoboru tauryny.
- Przy wadach oraz opóźnieniach rozwojowych (zespół Downa, upośledzenie umysłowe). Tauryna pobudza neurony oraz mózg do pracy.
- Chorym na nerki, nowotwory, choroby wątroby oraz cukrzycę, ponieważ ich organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tauryny.
Zalecana dzienna dawka to 1-3 g tauryny. Powinna być spożywana ok. 30 minut przed treningiem lub snem. Taurynę miesza się z wodą lub sokiem. Nadmiar tauryny w organizmie uwidacznia się w moczu, który przyjmuje kolor brązowy.
Przeciwwskazania. Tauryny nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby z dwubiegunową psychozą afektywną oraz alergicy.
Tauryna – jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów biogennych. Tauryna jest produktem końcowym degradacji aminokwasu siarkowego, cysteiny, którą wytwarza organizm ludzki. Niewielkie ilości tauryny wytwarzane są w mózgu, wątrobie, jelitach oraz mięśniach szkieletowych. Naturalnie występuje w ostrygach, rybach, mięsie, warzywach...
Tauryna – jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów biogennych. Tauryna jest produktem końcowym degradacji aminokwasu siarkowego, cysteiny, którą wytwarza organizm ludzki. Niewielkie ilości tauryny wytwarzane są w mózgu, wątrobie, jelitach oraz mięśniach szkieletowych. Naturalnie występuje w ostrygach, rybach, mięsie, warzywach...
Tauryna – jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów biogennych. Tauryna jest produktem końcowym degradacji aminokwasu siarkowego, cysteiny, którą wytwarza organizm ludzki. Niewielkie ilości tauryny wytwarzane są w mózgu, wątrobie, jelitach oraz mięśniach szkieletowych. Naturalnie występuje w ostrygach, rybach, mięsie, warzywach...