Zdrowa żywność

Co oznacza zdrowa żywność? Na to pytanie postaramy znaleźć odpowiedzieć w prezentowanej kategorii sklepu internetowego jakim jest właśnie zdrowa żywność. Najprościej można określić mianem zdrowej żywności produkty pozbawione sztucznych barwników, konserwantów i ulepszaczy produkowane według tradycyjnych metod bez użycia szkodliwych dla zdrowia środków. Produkty określone mianem „super food” są coraz częściej stosowane w naszej diecie, ponieważ z każdym rokiem wzrasta świadomość na temat właściwego odżywiania. Chcemy być zdrowi przez długi czas, a sięganie po  zdrowe produkty daje witalność i energię do działania. Do zdrowej żywności możemy zaliczyć: nasiona Chia, jagody goji, oleje tłoczone na zimno np. z pestek dyni, syropy i soki z ekologicznych upraw oraz wiele innych produktów, które mają korzystne działanie dla zdrowia. Pamiętajmy, że jesteśmy tym co jemy, a zła dieta, pozbawiona odpowiednich środków odżywczych i stosowana latami  zawsze odzwierciedli kondycję całego organizmu. Dbajmy o najcenniejszy dar jakim jest zdrowie.

na stronę
Pokazuje 1 - 16 z 50 elementów

Jaka jest żywność większości ludzi? Jak podzielić żywność? Bez wątpienia możemy ją podzielić na produkty zdrowe, które służą naszemu organizmowi oraz na produkty niezdrowe, zwłaszcza żywność wysoko przetworzoną. Jaka powinna być zdrowa żywność? Zdrowa żywność to inaczej żywność rekomendowana lub ekologiczna. Zdrowe posiłki są komponowane na bazie produktów naturalnych i ekologicznych, bez ulepszaczy i środków konserwujących. Żywność ekologiczna jest produkowana metodami tradycyjnymi z surowców naturalnych. Oznacza, to że uprawa roślin jest pozbawiona sztucznych nawozów, pestycydów oraz chemicznych środków ochronnych. W trakcie produkcji nie są dodawane sztuczne konserwanty, wydłużające przydatność do spożycia.

Zdrowa żywność jest także wolna od substancji chemicznych mających na celu:

- Poprawianie cech funkcjonalności produktu.
- Zwiększenie masowej produkcji – ograniczenie ubytków i podniesienie wydajności.
- Zapobieganie niekorzystnym zmianom jakościowym, zwłaszcza zmiany barwy, zapachu, konsystencji i smaku, co doprowadza do produkcji taśmowej, powtarzalnej.
- Zwiększanie atrakcyjności produktów dla konsumentów.

W skład zdrowej żywności wchodzą produkty naturalne, pozbawione sztucznych barwników, aromatów, substancji zagęszczających, stabilizatorów oraz pestycydów, a więc wolna od środków mogących wpływać niekorzystnie na nasze samopoczucie i zdrowie. Wybierając produkty zdrowe, sami komponujemy dietę sprzyjającą naszemu zdrowi. Ogromna ilość produktów mających właściwości zdrowotne, wymaga uporządkowania…

Zdrową żywność możemy podzielić na następujące produkty:

- Herbaty
- Kawy
- Nasiona i pestki
- Przyprawy
- Soki i oleje

Naturalne pochodzenie herbaty oraz liczne właściwości lecznicze od najdawniejszych czasów są stosowane przez wszystkie narodowości świata. Niezliczona ilość gatunków herbat potwierdza jej popularność wśród każdej grupy społecznej. Herbaty możemy podzielić ze względu na rodzaj: herbaty zielone, herbaty białe, herbaty czarne oraz herbaty ziołowe, herbaty owocowe i herbaty ziołowo – owocowe. Kolejny podział herbat obejmuje ich konsystencję: herbaty mielone, herbaty liściaste, herbaty w piramidkach. Różnorodność herbaty dzieli je także na te ekologiczne i pozyskiwane w produkcji masowej oraz ze względu na kraj pochodzenia. Zupełnie inaczej może smakować czarna herbata z Indii od tej pozyskiwanej w Brazylii, mimo takiej samej nazwie.

Kawa tak samo jak herbata jest znana i ceniona na całym świecie. Kawa pijana przez wszystkich przedstawicieli kultur i religii niejednokrotnie jest nazywana czarną perłą. Jednak czy kawa jest tylko czarna? Nie… Liczne gatunki kawy można podzielić na: kawy czarne, kawy białe, kawy zielone, kawy ziołowe, kawy kofeinowe i kawy bezkofeinowe. Ze względu na konsystencję wyszczególniamy kawy mielone i kawy ziarniste. Spożycie kawy na świecie stale rośnie, co pozwala producentom na coraz to nowsze technologie jej produkowania. Rosnące oczekiwania konsumentów sprzyja produkcji kawy ekologicznej i ziołowej, które mają liczne właściwości zdrowotne. Od lat obserwujemy wzrost spożywania kawy z naturalnych upraw ekologicznych do których należy: kawa z nasion konopi, kawa ziołowo-zbożowa, kawa orkiszowa, kawa z korzenia cykorii oraz kawa żołędziówka.

Nasiona i pestki to bardzo ważna podkategoria zdrowiej żywności, ze względu na ich naturalne pochodzenia. To z nasion i pestek natura wydaje owoce, które spożywamy. Roślinne pochodzenie pestek i nasion dostarcza licznych właściwości odżywczych, dzięki którym nasz organizm ma siłę do prawidłowego funkcjonowania. Są malutkie i niepozorne, a ich wnętrze kryje ogromne pokłady energii. Jakie pestki i jaki nasiona warto włączyć do codziennej diety? Jak rozsądnie jeść nasiona? Wybór nasion i pestek powinien być odpowiednio dobrany do naszych predyspozycji zdrowotnych. Pestki i nasiona to numer jeden zdrowej żywność, które powinny być dodatkiem każdej zbilansowanej diety. Dostarczają białka, błonnika, witamin, antyoksydantów, tłuszczy oraz minerałów. Nasiona i pestki spożywanie na surowo oddają nam całe bogactwo właściwości zdrowotnych, dlatego należy unikać obróbki termicznej. Do najzdrowszych nasion i pestek należą: nasiona chia, kozieradka, czarnuszka, nasiona ostropestu oraz pestki dyni.

Przyprawy to malutkie dary natury, które nadają każdej potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Zapach świeżo ugotowanego obiadu, pieczonego mięsa, obranych warzyw to wspomnienia rodzinnego domu. Takie wspomnienia są możliwe między innymi dzięki użyciu naturalnych przypraw. Skąd się biorą przyprawy i jak je odpowiednio łączyć ze sobą? Do połączenia różnych rodzajów przypraw wystarczy dobre poczucie smaku oraz nieograniczona wyobraźnia osoby przygotowującej posiłek. Przyprawy pochodzą z różnych części roślin, do których możemy zaliczyć: owoce, nasiona, liście, korzenie, kwiaty, korę, łodygi, pestki, które zawierają charakterystyczne związki chemiczne, nadające im niepowtarzalny aromat i smak. Najbardziej odpowiedni podział przypraw to na te pochodzenie zagranicznego i krajowego. Odpowiednio dobrane przyprawy naturalne dodane do potrawy wywierają korzystny wpływ na organizm. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, podnoszą poziom endorfin, wzmagają działanie trzustki i wątroby oraz odżywiają wszystkie komórki ciała. Dodatek poszczególnych przypraw działa na kondycję ciała i umysłu.

Soki i oleje mają jedną wspólną cechę, są w postaci płynnej. Soki możemy podzielić m.in. ze względu na rodzaj surowca: soki owocowe, soki warzywne, soki owocowo – warzywne. Kolejne kryterium podziału soków opiera się o obróbkę termiczną: soki niepasteryzowane, soki pasteryzowane w niskiej temperaturze oraz soki pasteryzowane, u których okres przydatności do spożycia obejmuje kilka miesięcy. W wyborze soku kierujemy się także jego konsystencją, która wyszczególnia soki klarowne, soki naturalnie mętne i soki przecierowe. Biorąc pod uwagę preferencję smakowe soki możemy podzielić na słodkie i na soki gorzkie, soki cierpkie lub soki kwaśne. Sok jest nieodłącznym dodatkiem zbilansowanej diety. Poszczególne soki dostarczają węglowodanów, witamin oraz enzymów trawiennych i błonnika, które potrzebne są organizmowi. Soki o gorzkim smaku najczęściej mają służyć naszemu zdrowi i eliminować różne dolegliwości, jednocześnie poprawiając kondycję skóry. Oleje to kolejny składniki zdrowej żywności, ich spożywanie jest niezwykle ważne w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych tłuszczów odżywczych. Wybór olei jest duży, więc należy dokonywać zakupów rozsądnie, kierując się wyłącznie doborem takich olei, które pozytywnie wpłyną na zdrowie. Ze względu na sposób produkcji oleje dzielimy na: oleje zimnotłoczone, które powstają przy pominięciu procesu rafinacji oraz oleje rafinowane, które są odporne na wyższe temperatury. Oleje tłoczone na zimno są najbardziej bogate w kwasy tłuszczowe, fitozwiązki, minerały i witaminy. Płynne oleje tłoczone na zimno nadają się wyłącznie do dań na zimno, takich jak dressingi do sałatek lub pieczywa. Wysoka temperatura niszczy kwasy tłuszczowe zawarte w oleju zimnotłocoznym. Wszystkie oleje są pochodzenia roślinnego, co nadaje każdemu z nich charakterystyczny smak i aromat.