Herbaty

Pod nazwą herbaty kryje się aromat, smak oraz odprężenie dla ciała i umysłu. Napar herbaty jest spożywany przez wszystkie narodowości świata, ponieważ zapewnia liczne korzyści dla organizmu.  Herbaty możemy podzielić na:  herbaty białe, herbaty zielone, herbaty czarne, herbaty czerwone oraz herbaty ziołowe, herbaty owocowe i herbaty owocowo – ziołowe. Walory smakowe herbat są zależne od rośliny oraz kraju pochodzenia.  Właściwości zdrowotne herbat ekologicznych są dostosowane do poszczególnych dolegliwości organizmu. Herbaty liściaste są najlepszym sposobem, aby w pełni poczuć smak i aromat poszczególnych roślin naparu. 

Pokazuje 1 - 7 z 7 elementów

Czas na herbatkę

Warto dostosować rodzaj herbaty do pory roku, pogody i swojego nastroju. Jaką wybrać i jak ją zaparzyć? Jaka będzie najzdrowsza, najbardziej aromatyczna i sprzyjająca naszemu samopoczuciu? Wybór herbaty zależy od nas, możemy zacząć od picia najpopularniejszego gatunku – herbaty czarnej.


Smak i działanie herbaty czarnej zawdzięczamy dzięki zawartości teiny, której posiada najwięcej w porównaniu do pozostałych gatunków. Herbatę czarną najlepiej zaparzać w formie wyselekcjonowanych liści, ważne aby nie robić tego zbyt długo. Po dłuższym czasie parzenia z herbaty wytrącają się bowiem garbniki, które neutralizują działanie pobudzającej teiny. Proces parzenia czarnej herbaty powinien zachodzić od 4 do 5 minut w temperaturze 95 st. C.


Herbata zielona to drugi pod względem spożywania gatunek herbaty na świecie. Wywodzi się z tej samej rośliny co herbata czarna, ale jej liście zostały poddane procesowi fermentacji, co uwidacznia się m.in. w jej lekkiej barwie. W wyniku procesu fermentacji liście zielonej herbaty posiadają mniejszą zawartość teiny. Jednym słowem są bardziej zalecane dla osób mających problemy ze zdrowiem fizycznym i psychicznym. Jednocześnie mają o dużo więcej naturalnych przeciwutleniaczy, które likwidują rozwój wolnych rodników. Herbata zielona jest masowo stosowana w różnego rodzajach diet, ponieważ usprawnia metabolizm, ogranicza rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz nie podnosi ciśnienia krwi. Parzenie zielonej herbaty powinno trwać od 3 do 4 minut w temperaturze 75 – 90 st. C. Najlepiej pozostawić napar zielonej herbaty na ten czas pod przykryciem.

Herbata biała jest pozyskiwana z tej samej rośliny co herbaty czarne oraz zielone. Do jej produkcji są zbierane wyselekcjonowane liście oraz pączki pokryte białym nalotem. Biała herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, jak to dzieje się w przypadku herbaty zielonej. Uważana jest za dość zdrową herbatę, która nie posiada pobudzającej teiny, za to ma dużo przeciwutleniaczy. W smaku jest bardzo delikatna i spożywana najczęściej przez kraje afrykańskie. Polecana jest zwłaszcza latem, ponieważ skutecznie gasi pragnienie i orzeźwia. Temperatura parzenia białej herbaty powinna mieścić się od 75 do 85 st. C, a jej czas parzenia to od 7 do 9 minut.


Herbata czerwona powstaje z afrykańskich czerwonokrzewów – rooibos. Posiada minimalną ilość pobudzającej teiny. Jest zaliczana do zdrowych herbat, z uwagi na liczne jej zalety, m.in. poprawia pracę układu pokarmowego, usprawnia metabolizm oraz poprawia procesy pamięciowe. Regularne picie czerwonej herbaty jest też utożsamiane z poprawą kondycji skóry, włosów i paznokci. Badania nad czerwoną herbatą wykazały, także mi.in ochronę przed rozwojem zapaleń wywołanych wolnymi rodnikami. Herbata czerwona jest zaparzana w temperaturze 95 st. C od 3 do 5 minut.


Herbaty ziołowe to nieskończona ilość naparów w zależności od wyboru rośliny i jej właściwości leczniczych. Grupa herbat ziołowych oferuje różne smaki oraz różne działanie, dlatego zanim zdecydujemy się na jej wybór należy zapoznać się z działaniem zioła oraz ewentualnych przeciwwskazań do jej picia. Najpopularniejsze herbaty ziołowe to: miętowa, melisowa, rumiankowa, koperkowa i pokrzywowa. Herbatki ziołowe są spożywane w celu pozbycia się dolegliwości zdrowotnych, które mogą być rozwiązane przy użyciu domowej apteczki. Herbaty ziołowe są najczęściej w formie suszonych ziół: liści, łodyg, korzeni lub kwiatów, dostępnych oddzielnie lub w kompozycjach mieszanek ziołowych. Odpowiednie parzenia ziół powinno trwać od 10 do 15 minut w temperaturze od 90 do 95 st. C.


Herbatki owocowe są pozyskiwane z suszu owocowego poszczególnych owoców. Najchętniej pijane są herbaty malinowe, wiśniowe, jeżynowe, żurawinowe oraz cytrynowe. Polecane dzieciom, ze względu na naturalne, słodkie składniki jakimi są owoce. Herbaty owocowe są też częstym dodatkiem do pozostałych herbat, gdzie pełnią rolę wzmacniacza smaku. Herbaty owocowe to najprostszy rodzaj herbaty, którą bez problemu możemy sami zrobić w domu. Wystarczy pokrojenie na małe kawałki owoców i ich wysuszenie. Proces parzenia tego rodzaju herbaty to od 3 do 5 minut w temperaturze 95 st. C. Dodatkowo herbaty owocowe bardzo dobrze smakują po schłodzeniu, zwłaszcza w upalne dni. Smak zależy od owocu, który wybierzemy decydując się na picie herbaty owocowej.